Bygge harpun – Sporet

http://3.bp.blogspot.com/-aMq9AgQd6FA/UOsyjtXAXVI/AAAAAAAACVo/vERpxoEumTA/s1600/DSC00441_1.jpgSporet på harpunen er vel en av de viktigste oppgavene vi gjør med harpunen vår, i alle fall om planen er å ha en funksjonell harpun. Sporet bør være rett. Vi har to typer spor på en harpun og de lærdre er vel ikke helt enig i hva som er best. Åpent spor er enklere å lage og også enklere å lade, mens et lukket sport, krever en skinne, som i så måte er sikrere med tanke på å få rett. Dessuten vil det sikre piles ferd ut fra harpunen. Dog vil jeg påstå at det skal veldig stor kraft til for at pilen skal bli presset såpass «off» at det er behov for lukket spor. En annen fordel med lukket spor er at pilen sitter på plass uansett hvordan man vender harpunen. Når det er sagt, en harpun med åpent spor og en riktig oppsatt lineguide vil gjøre samme nytte.

Åpent spor (Open track)
Sporet freses senter stokken med en fres. Dybden avhenger av type pil man velger. Pil med haifinner tåler dype spor, mens piler med nedfelling må ligge høyere opp. Selv freser jeg litt lavere spor enn det til syvende og sist skal bli. Resten av dyben får jeg ved bruk av sandpapir. Et tips er å bruke et smalt rør å ha snadpapiret rundt.
http://1.bp.blogspot.com/-KxwSjyxL5i0/UOsykBfMdNI/AAAAAAAACVw/8uTv_Zd3vd4/s1600/DSC00449_1.jpg

Lukket spor (Enclosed track)
Har jeg enda ikke laget, men her freses det plass i stokken til å felle inn et rør med en liten åpning i toppen. En slik bane kan evt kjøpes ferdig.

Tilbake til oversikten

Dette innlegget ble publisert i Utstyr, UV - jakt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar