Bygge harpun – Planleggingen

Noen deler for harpunbygging

Noen deler for harpunbygging

Blir man skikkelig gira på denne sporten, ja da særs UV-jakt delen, tar det ikke lang tid før man begynner å sikle etter de skikkelig gromme harpunene. Ser vi på listen over de dyreste og feteste, og de som er mest i tråd med naturen, ja da finner vi trestokker. Moro tenker vi, og går ikke av veien for å bygge noen selv. Ikke blir det billigere enn å kjøpe ny harpun (ikke tre), men det blir faktisk i rene kroner og øre billigere enn å kjøpe en av de tidligere nevnte grompunene. Tar du med tiden brukt, bare glem det. Men det er verdt hver krone, hvert øre og hvert eneste minutt, den dagen du sjøsetter og føler balansen i sjøen, trykket i skuddet og presisjonen.

Men hvor begynner man når man skal lage noe slikt selv? Det er mye sette seg inn i. Hvordan skal våpenet se ut? Hvor langt skal det være? Og ikke minst hvilket materiale skal det bygges i. Tre er ikke nødvendigvis bare tre.

Type harpun
Her er det omgivelsene dine som bestemmer hvilken type harpun som er best for deg. Dykker du som oftest steder hvor det er dårlig sikt og i tillegg fisken ikke er av de aller største, bør man velge en harpun som er av den litt korte typen. Harpunen skal være lett å svinge etter bytter man kun får øye på et par meter unna. Det har liten hensikt med en harpun som skyter 10 meter om man bare har 3 meter sikt. Det er altså desverre ikke nødvendig for oss å bygge de fete store harpunene med 4 strikker eller mer. For å bedre håndteringen av harpunen ytterligere kan man vurdere å lage en såkalt mid-handle. De harpunene vi typisk kjøper har rear-handle.

I tillegg til de tradisjonelle harpunene med strikk som er festet foran, komer også Roller-gun eller RullePun som vi har valgt å kalle det. Fordelen med Rullepunen er at man får brukt strikken helt ut og dermed oppnår mer kraft ut i pila. Bakdelen for noen, er at den blir litt hardere å lade, og at den kanskje ikke blir like strømlinjeformet og elegant som de tradisjonelle. Her er en link til skisser og planlegging av en RullePun

Materiale
Som nevnt, tre er ikke bare tre.Det er en del ting vi er på jakt etter når vi skal velge materiale som egner seg. Disse er:

  • Tettheten i den spesifikke tresorten bestemmer flyteevnen på harpunen.
  • Stivheten i treverket blir satt på prøve under vibrasjoner og utforming av kurver.
  • Hardheten i treverket kan skape problemer under formingen av harpunen.
  • Struktur og tetthet av aldersringer bestemt av aldringshastigheten er viktig med tanke på bevegelse i treverket som følge av fuktighet og UV-stråling. Spesielt blir dette viktig i forbindelse med saltvann (salt krystaller).

Teak er den tresorten som passer best til alle disse kravene. Det er en medium hard tropisk tresort som kombinerer gode karakterer for nautisk bruk. Derfor egner den seg utmerket til å lage harpun.

Teak er den mest stabile tresorten når det kommer til bøying, den er veldig holdbar og motstandsdykitg mot høye verdier som vi finner i saltvann.

Treverket er fett og inneholder en del olje. Derfor holder den vannet ute bedre enn alle andre tresorter. Dessuten inneholder den silikater som holder parasitter borte.

Bakdelen med teak er at det er stivt priset og den er ganske hard mot verktøyet (sløver det)

Det kan likevel være både praktisk og ikke minst estetisk å kombinere flere tresorter. Lager man f. eks et håndtak i en tresort med større tetthet, vil den øke stabiliteten i vannet og håndtaket vil fungere som en slags kjøl. Rosewood er f. eks et slikt materiale. Noen tresorter er faktisk så massive at de synker.

Trigger
Det neste vi må ta stilling til er hvilken triggermekanisme vi skal velge, eller om vi rett og skal lage en selv. Det siste har vi alltid forkastet vi før vi i det hele tatt tenker tanken. Vi vil tross alt ikke skyte kompisen i laksen fordi vi har en trigger som ikke funker.

Også her har vi del valg. Skal vi ha en trigger med side line-release, eller bunn. Skal vi ha en reverse trigger eller vanlig en. Vi tar for oss de vanligste

Bunn release
Den triggeren som etter vår mening er enklest å montere og lade. Snora ligger fint under harpunen og det er bare behov for en lineguide. Bakdelen er at en snelle blir mer vrien å plassere.

Side relase
Her får du to varianter, en som ligger på toppen og en som ligger midt på siden, slik at du må lage en slisse. Den sistnevnte er den desidert peneste å se på, mens den på toppen er enklere å lage plass til.  Begge frigjør plass under harpunen til snelle.

Reverse
Alle de ovennevnte triggerne kommer også i reverse. Det vil si at harpunpila blir festet bakerst på triggermech’en. Dette er en stor fordel om man har liten stokk for å få maksimal lengde ut av strikkene.

Bildet under viser hvordan en kan sette sammen de forskjellige teak delene. Det hvite i mellom lagene skal illustrere limlaget som vi tenker å farge hvitt for litt snasen finish.

Dette innlegget ble publisert i Utstyr, UV - jakt. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar