Bygge harpun – Komplett guide

Det er noe helt eget å skyte sin egen middag. Enda egnere er det skyte den med noe man har designet, formet og laget selv. Nettopp dette har et par av ildsjelene i Soon Fridykkerklubb falt for. Om man tror dette er for å spare penger, tro om igjen, for det er ikke mange kronene man sparer på det. Og legger du til tiden det tar, ja da risikerer du både missfornøyde bedre halvdeler og likeledes barn som må bestikkes med is eller noen dykkerturer til …. Badeland. Men tro meg, det er verdt det. Opplevelsen det var å ta det første skuddet, ja det andre skuddet og til og med det 23 skuddet, var helt herlig. Når den i tillegg ikke bare fungerer perfekt, men også oppfører seg perfekt i vannet. Ja da har man skutt blink. At den er et fryd for øyet, gjør det skuddet til innertier.

Vi skal her prøve å gjøre jobben enklere for mange og legge ut en guide basert på våre (Nils Petter og Fredrik) erfaringer.

 • Planleggingen
  Det er mye som kan og bør bestemmes i forkant. Hva slags harpun, lengde, type tre, trigger mech, strikker osv. Gjør det enkelt, tenk på behovet du har i det miljøet du skal bruke harpunen.
 • Stokken
  Stokken er det første man gyver løs på. Staver limes sammen med tokomponents lim og får henge å tørke i flere uker for å gå seg til.
 • Håndtaket
  Mens stokken godgjør seg kan det være greit å ta fatt på håndtaket. Form etter din hånd. Det går å kjøpe ferdiglagde og det går an å kjøpe metallhåndtak der treplater kan limes på.
 • Sporet
  Etter stokken har fått kost seg, bør den avrettes, deretter lager man spor til pilen. Enten open track eller closed track. Jeg foretrekker open track, både fordi det er lettere å lage og fordi det er lettere å lade. Det skal ganske mange strikker til for at behovet for closed track skal være der.
 • Trigger mech
  Mål deg frem til hvor du vil plassere trigger mech. Bruk fres. Det er helt greit at den er litt trang, fordi du skal pusse hele stokken, også «innvendig» før noe monteres.
 • Forme stokken
  Her blir det helt opp til den enekelte. Det kan være lurt å tenke litt på balanse allerede her. Husk at de fleste tresorter flyter og har du mer tre et sted er oppdriften større der. Personlig liker jeg å grovforme med rasp, før jeg går løs med sandpapir fra grovt til fint
 • Klargjøre for lineguide, lineanchor og triggerguard
  Mål opp og fres ut plass for montering av ovennevnte. Husk at tre lag epoxy (som man bør ha) bygger litt.
 • Laminere harpunen
  Heng harpun og smør to komponets epoxy på hele harpunen og la det tørke. Repeterers til det kjedsomme, minst tre strøk. Puss fint mellom strøkene. Det siste strøket bør bli jevnt.
 • Montere godsaker
  Montere det som skal være med, inkludert trigger mech
 • Avbalansere
  Test harpunen i vannet og hjør nødvendige justeringer.
 • Siste finish
  Gjør siste finish og heng den på veggen, eller aller helst sleng den i  vannet.
Dette innlegget ble publisert i Fridykking, Utstyr. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar