Kategoriarkiv: UV – jakt

Bygge harpun – Forming

dfs

Tilbake til oversikten

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Sporet

http://3.bp.blogspot.com/-aMq9AgQd6FA/UOsyjtXAXVI/AAAAAAAACVo/vERpxoEumTA/s1600/DSC00441_1.jpgSporet på harpunen er vel en av de viktigste oppgavene vi gjør med harpunen vår, i alle fall om planen er å ha en funksjonell harpun. Sporet bør være rett. Vi har to typer spor på en harpun og de lærdre er vel ikke helt enig i hva som er best. Åpent spor er enklere å lage og også enklere å lade, mens et lukket sport, krever en skinne, som i så måte er sikrere med tanke på å få rett. Dessuten vil det sikre piles ferd ut fra harpunen. Dog vil jeg påstå at det skal veldig stor kraft til for at pilen skal bli presset såpass «off» at det er behov for lukket spor. En annen fordel med lukket spor er at pilen sitter på plass uansett hvordan man vender harpunen. Når det er sagt, en harpun med åpent spor og en riktig oppsatt lineguide vil gjøre samme nytte.

Åpent spor (Open track)
Sporet freses senter stokken med en fres. Dybden avhenger av type pil man velger. Pil med haifinner tåler dype spor, mens piler med nedfelling må ligge høyere opp. Selv freser jeg litt lavere spor enn det til syvende og sist skal bli. Resten av dyben får jeg ved bruk av sandpapir. Et tips er å bruke et smalt rør å ha snadpapiret rundt.
http://1.bp.blogspot.com/-KxwSjyxL5i0/UOsykBfMdNI/AAAAAAAACVw/8uTv_Zd3vd4/s1600/DSC00449_1.jpg

Lukket spor (Enclosed track)
Har jeg enda ikke laget, men her freses det plass i stokken til å felle inn et rør med en liten åpning i toppen. En slik bane kan evt kjøpes ferdig.

Tilbake til oversikten

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Håndtaket

Håndtaket er noe av det viktigste og morsomste å jobbe med. Det kan enkelt kjøpes ferdig, man kan kjøpe metallskive der sideplatene kan limes/skrues på eller. Det er opp til hver enkelt, men det er liten tvil om at man har mest frihet om man velger å lage hele biten selv. Vi har jo vrt inne på at teak er det som er best egnet i vannet, men vi har også funnet andre sorter tre, som slettes ikke skal skyfles bort, dessuten settes de jo til syvende og sist inn med flere lag med epoxy. Det som kan være kjekt er å bruke et tyngre materiale enn selve stokken, da vil håndtaket fungere som en slags kjøl og punen vil ligge i vannet slik du vanligvis holder den. Den blir lett å ta tak i.

Til forming av håndtaket kan det grovskjæres, for så å bruke rasp, eller annet verktøy du måtte foretrekke. En bøyd rasp fungerer forøvrig utmerket til å forme etter fingrene. Her får du mulighet til å lage noe som er helt tilpasset ditt eget grep. Et tips er å bruke den hansken du bruker oftest når du tilpasser. Etterhvert bruker man naturlig nok finere og finere sandpapir.

Det er flere måter å feste håndtaket til stokken. Her kan du bare bruke fantasien og lim, eller evt tidligere nevnte metallplate og skruer. Selv har jeg ved to anledninger laget en smalere forlengning på håndtaket, skjært ut tilsvarende åpning i stokken og limt de to delene sammen

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Stokken

Stokken, eller emnet om du vil, er det første man gyver løs på. Treverket man har valgt seg ut deles i passende staver og limes sammen til det som skal danne emnet for harpunen. Jo mindre biter, jo sterkere stokk får man, det også derfor det deles opp før det limes. Vi har som regel valgt å bruke 4-5 staver med omtrentlige mål 1,2×4,5×120 cm.

http://3.bp.blogspot.com/-P3nOUC2LanI/TrxKRkuMaMI/AAAAAAAAA4w/AJDniW9wL1Q/s1600/liming_1.jpgTokomponents epoxy blandes i en passende bolle og påføres hver side av stavene som skal limes sammen. Deretter tilsetter du filler med epoxy. Dette blandes til det får en konsistens omtrent som ketchup. Filler kan være så mangt, man kan få kjøpt en ultralett filler hos snekker’n, eller man kan samle egen eller andres sagflis og blande inn. Ønskes litt fargespill mellom lagene, kan det tilsettes maling, eller man bruker sagflis fra en mørkere eller lysere tresort. Epoxy og filler legges mellom stavene som limes sammen.

Når alle deler er satt sammen, fester man det med tvinger. Ikke for stramt, om man vil ha frem strukturen fra filleren.
http://4.bp.blogspot.com/-naUw7bCxbKA/TrxKQaR_nxI/AAAAAAAAA4o/qEMJPkxCYbg/s1600/liming_3.jpg

Det er lurt å dekke til bordet man jobber på og verktøy med plast og når man fjerner tvinger etter ca et døgn kan det også være lurt å fjerne det verste av søl, før det herder ytterligere.

Artikkel fra tidligere bygd harpun

Tilbake til oversikten

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Planleggingen

Noen deler for harpunbygging

Noen deler for harpunbygging

Blir man skikkelig gira på denne sporten, ja da særs UV-jakt delen, tar det ikke lang tid før man begynner å sikle etter de skikkelig gromme harpunene. Ser vi på listen over de dyreste og feteste, og de som er mest i tråd med naturen, ja da finner vi trestokker. Moro tenker vi, og går ikke av veien for å bygge noen selv. Ikke blir det billigere enn å kjøpe ny harpun (ikke tre), men det blir faktisk i rene kroner og øre billigere enn å kjøpe en av de tidligere nevnte grompunene. Tar du med tiden brukt, bare glem det. Men det er verdt hver krone, hvert øre og hvert eneste minutt, den dagen du sjøsetter og føler balansen i sjøen, trykket i skuddet og presisjonen.

Men hvor begynner man når man skal lage noe slikt selv? Det er mye sette seg inn i. Hvordan skal våpenet se ut? Hvor langt skal det være? Og ikke minst hvilket materiale skal det bygges i. Tre er ikke nødvendigvis bare tre.

Type harpun
Her er det omgivelsene dine som bestemmer hvilken type harpun som er best for deg. Dykker du som oftest steder hvor det er dårlig sikt og i tillegg fisken ikke er av de aller største, bør man velge en harpun som er av den litt korte typen. Harpunen skal være lett å svinge etter bytter man kun får øye på et par meter unna. Det har liten hensikt med en harpun som skyter 10 meter om man bare har 3 meter sikt. Det er altså desverre ikke nødvendig for oss å bygge de fete store harpunene med 4 strikker eller mer. For å bedre håndteringen av harpunen ytterligere kan man vurdere å lage en såkalt mid-handle. De harpunene vi typisk kjøper har rear-handle.

I tillegg til de tradisjonelle harpunene med strikk som er festet foran, komer også Roller-gun eller RullePun som vi har valgt å kalle det. Fordelen med Rullepunen er at man får brukt strikken helt ut og dermed oppnår mer kraft ut i pila. Bakdelen for noen, er at den blir litt hardere å lade, og at den kanskje ikke blir like strømlinjeformet og elegant som de tradisjonelle. Her er en link til skisser og planlegging av en RullePun

Materiale
Som nevnt, tre er ikke bare tre.Det er en del ting vi er på jakt etter når vi skal velge materiale som egner seg. Disse er:

  • Tettheten i den spesifikke tresorten bestemmer flyteevnen på harpunen.
  • Stivheten i treverket blir satt på prøve under vibrasjoner og utforming av kurver.
  • Hardheten i treverket kan skape problemer under formingen av harpunen.
  • Struktur og tetthet av aldersringer bestemt av aldringshastigheten er viktig med tanke på bevegelse i treverket som følge av fuktighet og UV-stråling. Spesielt blir dette viktig i forbindelse med saltvann (salt krystaller).

Teak er den tresorten som passer best til alle disse kravene. Det er en medium hard tropisk tresort som kombinerer gode karakterer for nautisk bruk. Derfor egner den seg utmerket til å lage harpun.

Teak er den mest stabile tresorten når det kommer til bøying, den er veldig holdbar og motstandsdykitg mot høye verdier som vi finner i saltvann.

Treverket er fett og inneholder en del olje. Derfor holder den vannet ute bedre enn alle andre tresorter. Dessuten inneholder den silikater som holder parasitter borte.

Bakdelen med teak er at det er stivt priset og den er ganske hard mot verktøyet (sløver det)

Det kan likevel være både praktisk og ikke minst estetisk å kombinere flere tresorter. Lager man f. eks et håndtak i en tresort med større tetthet, vil den øke stabiliteten i vannet og håndtaket vil fungere som en slags kjøl. Rosewood er f. eks et slikt materiale. Noen tresorter er faktisk så massive at de synker.

Trigger
Det neste vi må ta stilling til er hvilken triggermekanisme vi skal velge, eller om vi rett og skal lage en selv. Det siste har vi alltid forkastet vi før vi i det hele tatt tenker tanken. Vi vil tross alt ikke skyte kompisen i laksen fordi vi har en trigger som ikke funker.

Også her har vi del valg. Skal vi ha en trigger med side line-release, eller bunn. Skal vi ha en reverse trigger eller vanlig en. Vi tar for oss de vanligste

Bunn release
Den triggeren som etter vår mening er enklest å montere og lade. Snora ligger fint under harpunen og det er bare behov for en lineguide. Bakdelen er at en snelle blir mer vrien å plassere.

Side relase
Her får du to varianter, en som ligger på toppen og en som ligger midt på siden, slik at du må lage en slisse. Den sistnevnte er den desidert peneste å se på, mens den på toppen er enklere å lage plass til.  Begge frigjør plass under harpunen til snelle.

Reverse
Alle de ovennevnte triggerne kommer også i reverse. Det vil si at harpunpila blir festet bakerst på triggermech’en. Dette er en stor fordel om man har liten stokk for å få maksimal lengde ut av strikkene.

Bildet under viser hvordan en kan sette sammen de forskjellige teak delene. Det hvite i mellom lagene skal illustrere limlaget som vi tenker å farge hvitt for litt snasen finish.

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Trigger mech

Avtrekkermekansimen kan ha mange utførelser og er den som skal sikre at pilen holdes tilbake mens harpunen er spent. Den bør derfor være testet/godkjent for det trykket (og vel så det) de spente strikkene påfører pilen. Noen velger også lage dette selv, men vi anbefaler disse kjøpt gjennom noen som har greie på det.  Det ofte en lineholder (line release) tilknyttet avtrekkermekanismen. Den sørger for å holde linen på plass og løser seg ut i det skuddet blir avfyrt. På avtrekkermekanismene er det i hovedsak plasseringen av denne releasen som varierer. Man må også være klar over om pilen er av type Euro eller US. Det er hakket i pilen som avgjør dette. Når det er sagt, er det flere og flere av avtrekkermekanismene som klarer begge deler.

Montering av avtrekkermekanismen
Det er ikke mye hokuspokus med montering av mekansimen. Først bestemmer man punktet der mekanismen skal monteres, deretter merker man av feltet som skal freses ut. Det er greit at det er litt trangt, så du kan pusse ned litt, men det må også være plass til noen strøk lakk før den enedelig settes fast. Hull eller nedfelling til lineholderen må også tas høyde for.  Det enkleste å bruke er fres. Begynn gjerne med forlengelsen av sporet og jobb deg nedover og utover. Fresen kan etter instilling snus for å frese like store deler på hver side og beholde den sentrerte plasseringen. To monteringpinner følger ofte med. Disse tar man høyde for, men de monteres ikke før man er ferdig med lakkering.
http://3.bp.blogspot.com/-qvaHPQfJXR8/UOsykMyTTKI/AAAAAAAACVs/oUmMAzdgmRc/s1600/DSC00462_1.jpg

Tilbake til oversikten

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

UV-jakt

UV-jakt, eller UnderVanns-jakt er rett og slett jakt under vann.  Fantastisk spennende, og lett å bli helt hekta på. Se Blogger – SnorkelP for eksempel på begge deler.

Du trenger:

-bare henda hvis du skal samle blåskjell

-spiss pinne/kniv/hawaiislynge for å fange flatfisk (de drevne fanger de med henda)

-strikkharpun for å fange andre fisk som svømmer (og flatfisk). NB! dette må på alle måter regnes som et våpen. Det har stor kraft, og må aldri pekes mot noen. Aldersgrense for kjøp og bruk.

UV-jakt er en utrolig spennende hobby! Som en ekstra bonus kan den skaffe deg en deilig middag eller to, ferskere fisk en selvfanget skal godt gjøres å få til!

Jeg mener også at UV-jakt er den mildeste formen for fisking og  «catch and release». De fiskene vi ikke vil ha, ser vi bare på, og lar de svømme stille og rolig videre. Ingen krok i munnen og utsliting av fisken eller tid over vann, for så slippe den ut igjen.

Publisert i UV - jakt | Skriv en kommentar