Forfatterarkiv: FlyndreFredrik

Vi inviterer til Fridykkerleir

Nytt år og nye muligheter. Denne gangen har vi åpnet for flere enn bare klubbens medlemmer. Her kan det bli mulighet for å treffe likesinnede både over og under vann på tvers av dykkerklubber. Vi har et felles mål for øyet … hygge.

Sted: Tronvika
Tid: 30/8 – 31/8, oppmøte rundt 11-12, avreise rundt 16

Overnatting
Vi har plass til noen på MUK sitt klubbhus, som vi også vil benytte til andre aktiveter, men det er stor sannsynlighet for at flere også får nyte godt av telting.

Innhold
Det blir servert middag og kvelds lørdag, samt frokost og lunsj søndag. Vi skal selvfølgelig kose oss i vannet og vi åpner for mulighet til å prøve både undervannsjakt og «nattdykk» i følge med en eller flere av våre dyktige instruktører. Utover dette blir det lek, moro og hygge i og rundt vannet på Jeløyen.

Deltagere
Store som små, medlemmer av klubber tilknyttet Oslo og Akershus dykkekrets. Foreldre er også velkomne, men må i utgangspunktet besørge mat og overnatting (telt) selv, om de ikke skal være med deltagere og følge det oppsatte programmet (da er de som deltagere å regne og år kost og losji).

Pris
I god klubbånd og ved hjelp av dykkekretsen, blir dette som vanlig latterlig billig. 200 pr snute og vi er åpne for å halvere prisen for søsken. Nesten som å vinne i Lotto det.

Først til mølla … eller vannkanten om du vil.

Påmelding: leder@soonfridykkerklubb.no
Spørsmål: 92045729

Agenda:

Lørdag:

12.00 Oppmøte og innsjekking
13.00 Felles dykk med mulighet for å prøve jakt. Vi avrunder med litt vannlek
17.00 Røykekurs med Lars
18.00 Middag (pølser/fiskesuppe)
21.30 Nattdykk
22.30 Kveldskos og film 

Søndag
09.00 Frokost
11.00 Fellesdykk
13.00 Vannlek
15.00 Pakke sammen
16.00 Avreise
Husk liggeunderlag og sovepose

Fridykkerleir 2014

Publisert i Nyheter, Utflukter | Skriv en kommentar

Bassengtreningen flyttet utendørs

Grunnet stengt basseng og relatvit varmt vann flyttes all trening nå utendørs. I dag dykkes det med utgangspunkt Kjøvangen. Vi vil revidere tidene og se på mulighetne til å okkupere kun en dag, men inntill videre forholder vi oss til følgende tider:

Tirsdager 21.00 – ……:
Sted: 
Bestemmes ut fra forholdene og alltid på hæl’n, men kom gjerne med ønsker.
For voksne og de eldste barna. Her prioriteres bilder, film og jakt. Ikke noe grilloppfordinger her, men en kaffe etterpå gjør at man får lyst til å snu.

Torsdager 18.00 – 20.00:
Sted:
Bestemmes ut fra forholdene og alltid på hæl’n, men kom gjerne med ønsker
Barn og voksne (barna prioriteres) og det oppfordres til sosialt samvær og grillig. Pass på å fore instruktørene så de ikke krymper ut av draktene sine. Snurrepipperier og pølser er det alltid plass til.

Publisert i Nyheter, Trening | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Forming

dfs

Tilbake til oversikten

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Håndtaket

Håndtaket er noe av det viktigste og morsomste å jobbe med. Det kan enkelt kjøpes ferdig, man kan kjøpe metallskive der sideplatene kan limes/skrues på eller. Det er opp til hver enkelt, men det er liten tvil om at man har mest frihet om man velger å lage hele biten selv. Vi har jo vrt inne på at teak er det som er best egnet i vannet, men vi har også funnet andre sorter tre, som slettes ikke skal skyfles bort, dessuten settes de jo til syvende og sist inn med flere lag med epoxy. Det som kan være kjekt er å bruke et tyngre materiale enn selve stokken, da vil håndtaket fungere som en slags kjøl og punen vil ligge i vannet slik du vanligvis holder den. Den blir lett å ta tak i.

Til forming av håndtaket kan det grovskjæres, for så å bruke rasp, eller annet verktøy du måtte foretrekke. En bøyd rasp fungerer forøvrig utmerket til å forme etter fingrene. Her får du mulighet til å lage noe som er helt tilpasset ditt eget grep. Et tips er å bruke den hansken du bruker oftest når du tilpasser. Etterhvert bruker man naturlig nok finere og finere sandpapir.

Det er flere måter å feste håndtaket til stokken. Her kan du bare bruke fantasien og lim, eller evt tidligere nevnte metallplate og skruer. Selv har jeg ved to anledninger laget en smalere forlengning på håndtaket, skjært ut tilsvarende åpning i stokken og limt de to delene sammen

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Stokken

Stokken, eller emnet om du vil, er det første man gyver løs på. Treverket man har valgt seg ut deles i passende staver og limes sammen til det som skal danne emnet for harpunen. Jo mindre biter, jo sterkere stokk får man, det også derfor det deles opp før det limes. Vi har som regel valgt å bruke 4-5 staver med omtrentlige mål 1,2×4,5×120 cm.

http://3.bp.blogspot.com/-P3nOUC2LanI/TrxKRkuMaMI/AAAAAAAAA4w/AJDniW9wL1Q/s1600/liming_1.jpgTokomponents epoxy blandes i en passende bolle og påføres hver side av stavene som skal limes sammen. Deretter tilsetter du filler med epoxy. Dette blandes til det får en konsistens omtrent som ketchup. Filler kan være så mangt, man kan få kjøpt en ultralett filler hos snekker’n, eller man kan samle egen eller andres sagflis og blande inn. Ønskes litt fargespill mellom lagene, kan det tilsettes maling, eller man bruker sagflis fra en mørkere eller lysere tresort. Epoxy og filler legges mellom stavene som limes sammen.

Når alle deler er satt sammen, fester man det med tvinger. Ikke for stramt, om man vil ha frem strukturen fra filleren.
http://4.bp.blogspot.com/-naUw7bCxbKA/TrxKQaR_nxI/AAAAAAAAA4o/qEMJPkxCYbg/s1600/liming_3.jpg

Det er lurt å dekke til bordet man jobber på og verktøy med plast og når man fjerner tvinger etter ca et døgn kan det også være lurt å fjerne det verste av søl, før det herder ytterligere.

Artikkel fra tidligere bygd harpun

Tilbake til oversikten

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Komplett guide

Det er noe helt eget å skyte sin egen middag. Enda egnere er det skyte den med noe man har designet, formet og laget selv. Nettopp dette har et par av ildsjelene i Soon Fridykkerklubb falt for. Om man tror dette er for å spare penger, tro om igjen, for det er ikke mange kronene man sparer på det. Og legger du til tiden det tar, ja da risikerer du både missfornøyde bedre halvdeler og likeledes barn som må bestikkes med is eller noen dykkerturer til …. Badeland. Men tro meg, det er verdt det. Opplevelsen det var å ta det første skuddet, ja det andre skuddet og til og med det 23 skuddet, var helt herlig. Når den i tillegg ikke bare fungerer perfekt, men også oppfører seg perfekt i vannet. Ja da har man skutt blink. At den er et fryd for øyet, gjør det skuddet til innertier.

Vi skal her prøve å gjøre jobben enklere for mange og legge ut en guide basert på våre (Nils Petter og Fredrik) erfaringer.

 • Planleggingen
  Det er mye som kan og bør bestemmes i forkant. Hva slags harpun, lengde, type tre, trigger mech, strikker osv. Gjør det enkelt, tenk på behovet du har i det miljøet du skal bruke harpunen.
 • Stokken
  Stokken er det første man gyver løs på. Staver limes sammen med tokomponents lim og får henge å tørke i flere uker for å gå seg til.
 • Håndtaket
  Mens stokken godgjør seg kan det være greit å ta fatt på håndtaket. Form etter din hånd. Det går å kjøpe ferdiglagde og det går an å kjøpe metallhåndtak der treplater kan limes på.
 • Sporet
  Etter stokken har fått kost seg, bør den avrettes, deretter lager man spor til pilen. Enten open track eller closed track. Jeg foretrekker open track, både fordi det er lettere å lage og fordi det er lettere å lade. Det skal ganske mange strikker til for at behovet for closed track skal være der.
 • Trigger mech
  Mål deg frem til hvor du vil plassere trigger mech. Bruk fres. Det er helt greit at den er litt trang, fordi du skal pusse hele stokken, også «innvendig» før noe monteres.
 • Forme stokken
  Her blir det helt opp til den enekelte. Det kan være lurt å tenke litt på balanse allerede her. Husk at de fleste tresorter flyter og har du mer tre et sted er oppdriften større der. Personlig liker jeg å grovforme med rasp, før jeg går løs med sandpapir fra grovt til fint
 • Klargjøre for lineguide, lineanchor og triggerguard
  Mål opp og fres ut plass for montering av ovennevnte. Husk at tre lag epoxy (som man bør ha) bygger litt.
 • Laminere harpunen
  Heng harpun og smør to komponets epoxy på hele harpunen og la det tørke. Repeterers til det kjedsomme, minst tre strøk. Puss fint mellom strøkene. Det siste strøket bør bli jevnt.
 • Montere godsaker
  Montere det som skal være med, inkludert trigger mech
 • Avbalansere
  Test harpunen i vannet og hjør nødvendige justeringer.
 • Siste finish
  Gjør siste finish og heng den på veggen, eller aller helst sleng den i  vannet.
Publisert i Fridykking, Utstyr | Skriv en kommentar

Bygge harpun – Planleggingen

Noen deler for harpunbygging

Noen deler for harpunbygging

Blir man skikkelig gira på denne sporten, ja da særs UV-jakt delen, tar det ikke lang tid før man begynner å sikle etter de skikkelig gromme harpunene. Ser vi på listen over de dyreste og feteste, og de som er mest i tråd med naturen, ja da finner vi trestokker. Moro tenker vi, og går ikke av veien for å bygge noen selv. Ikke blir det billigere enn å kjøpe ny harpun (ikke tre), men det blir faktisk i rene kroner og øre billigere enn å kjøpe en av de tidligere nevnte grompunene. Tar du med tiden brukt, bare glem det. Men det er verdt hver krone, hvert øre og hvert eneste minutt, den dagen du sjøsetter og føler balansen i sjøen, trykket i skuddet og presisjonen.

Men hvor begynner man når man skal lage noe slikt selv? Det er mye sette seg inn i. Hvordan skal våpenet se ut? Hvor langt skal det være? Og ikke minst hvilket materiale skal det bygges i. Tre er ikke nødvendigvis bare tre.

Type harpun
Her er det omgivelsene dine som bestemmer hvilken type harpun som er best for deg. Dykker du som oftest steder hvor det er dårlig sikt og i tillegg fisken ikke er av de aller største, bør man velge en harpun som er av den litt korte typen. Harpunen skal være lett å svinge etter bytter man kun får øye på et par meter unna. Det har liten hensikt med en harpun som skyter 10 meter om man bare har 3 meter sikt. Det er altså desverre ikke nødvendig for oss å bygge de fete store harpunene med 4 strikker eller mer. For å bedre håndteringen av harpunen ytterligere kan man vurdere å lage en såkalt mid-handle. De harpunene vi typisk kjøper har rear-handle.

I tillegg til de tradisjonelle harpunene med strikk som er festet foran, komer også Roller-gun eller RullePun som vi har valgt å kalle det. Fordelen med Rullepunen er at man får brukt strikken helt ut og dermed oppnår mer kraft ut i pila. Bakdelen for noen, er at den blir litt hardere å lade, og at den kanskje ikke blir like strømlinjeformet og elegant som de tradisjonelle. Her er en link til skisser og planlegging av en RullePun

Materiale
Som nevnt, tre er ikke bare tre.Det er en del ting vi er på jakt etter når vi skal velge materiale som egner seg. Disse er:

 • Tettheten i den spesifikke tresorten bestemmer flyteevnen på harpunen.
 • Stivheten i treverket blir satt på prøve under vibrasjoner og utforming av kurver.
 • Hardheten i treverket kan skape problemer under formingen av harpunen.
 • Struktur og tetthet av aldersringer bestemt av aldringshastigheten er viktig med tanke på bevegelse i treverket som følge av fuktighet og UV-stråling. Spesielt blir dette viktig i forbindelse med saltvann (salt krystaller).

Teak er den tresorten som passer best til alle disse kravene. Det er en medium hard tropisk tresort som kombinerer gode karakterer for nautisk bruk. Derfor egner den seg utmerket til å lage harpun.

Teak er den mest stabile tresorten når det kommer til bøying, den er veldig holdbar og motstandsdykitg mot høye verdier som vi finner i saltvann.

Treverket er fett og inneholder en del olje. Derfor holder den vannet ute bedre enn alle andre tresorter. Dessuten inneholder den silikater som holder parasitter borte.

Bakdelen med teak er at det er stivt priset og den er ganske hard mot verktøyet (sløver det)

Det kan likevel være både praktisk og ikke minst estetisk å kombinere flere tresorter. Lager man f. eks et håndtak i en tresort med større tetthet, vil den øke stabiliteten i vannet og håndtaket vil fungere som en slags kjøl. Rosewood er f. eks et slikt materiale. Noen tresorter er faktisk så massive at de synker.

Trigger
Det neste vi må ta stilling til er hvilken triggermekanisme vi skal velge, eller om vi rett og skal lage en selv. Det siste har vi alltid forkastet vi før vi i det hele tatt tenker tanken. Vi vil tross alt ikke skyte kompisen i laksen fordi vi har en trigger som ikke funker.

Også her har vi del valg. Skal vi ha en trigger med side line-release, eller bunn. Skal vi ha en reverse trigger eller vanlig en. Vi tar for oss de vanligste

Bunn release
Den triggeren som etter vår mening er enklest å montere og lade. Snora ligger fint under harpunen og det er bare behov for en lineguide. Bakdelen er at en snelle blir mer vrien å plassere.

Side relase
Her får du to varianter, en som ligger på toppen og en som ligger midt på siden, slik at du må lage en slisse. Den sistnevnte er den desidert peneste å se på, mens den på toppen er enklere å lage plass til.  Begge frigjør plass under harpunen til snelle.

Reverse
Alle de ovennevnte triggerne kommer også i reverse. Det vil si at harpunpila blir festet bakerst på triggermech’en. Dette er en stor fordel om man har liten stokk for å få maksimal lengde ut av strikkene.

Bildet under viser hvordan en kan sette sammen de forskjellige teak delene. Det hvite i mellom lagene skal illustrere limlaget som vi tenker å farge hvitt for litt snasen finish.

Publisert i Utstyr, UV - jakt | Skriv en kommentar

Workshop harpunbygging


Soon Fridykkerklubb inviterer til Workshop i harpunbygging lørdag 15. februar. «Shop’n» blir å finne i Moss Undervannsklubb’s herlige lokaler i Tronvika. Her kan man påbegynne en harpun, fortsette på en eller rett og slett skaffe seg den erfaringen som skal til for å få til dette på egenhånd. (mer…)

Publisert i Kurs, Nyheter | Skriv en kommentar

Flott start på 2014

Etter en herlig trening for de voksne tirsdag, var det duket for mange av de enda ivrigere sjelene i klubben. Barna. Og med 14 barn og 3 voksne i vannet, kunne 5-6 voksne på land konstantere at dette er var en fin start på det nye året. (mer…)

Publisert i Nyheter, Trening | Skriv en kommentar

Jul med din glede

Nissemor, JuleNils’en og alle nissebarna var på plass da årets siste trening skulle markeres. Her var det både dype dykk og mageplask og grunnere dykk og fine stup. For ikke å snakke om den nydelige sjokoladekaken fra Henriksen-kids, de herlige Muffinsene fra Lauvli-kids og snurrepiperiene fra selveste nissemor, Anita. (mer…)

Publisert i Aktiviteter, Nyheter, Trening | Skriv en kommentar